Slider

ZSP NR 1 ulotka 2019 str2

Grupa uczniów z ZSP Nr 1 w Jarocinie pod opieką p. Marty Jankowiak uczestniczyła w "Marszu Żywych", który od 1988 roku organizowany jest na terenie obozu koncentracyjnego w Auschwitz.

Wyjazd poprzedziły przygotowania, tzn. lekcja, przedstawiająca historię i idee Marszu. Młodzież miała także możliwość zapoznania się z literaturą na ten temat i filmem obrazującym cele i przesłanki Marszu. Tegoroczny Marsz Żywych przypadł 12 kwietnia, w Dzień Pamięci o Holokauście (to święto ruchome, zgodne z kalendarzem księżycowym, którego przestrzegają Żydzi).

Głównym organizatorem wyjazdu grupy była, pracująca w jarocińskiej Książnicy Pedagogicznej, pani Katarzyna Witwicka. Ministerstwo Edukacji Narodowej w Izraelu w porozumieniu z MEN w Polsce refundowało cały wyjazd młodzieży szkolnej.

 

16.03.2018 uczniowie kl. II TŻ gościli w pracowniach gastronomicznych dzieci z przedszkola „Promyczek”. W ramach projektu „Ciasteczkowe spotkania z Jedynką” przeprowadzili warsztaty wypieku i dekoracji ciasteczek. W drodze do „Jedynki” przedszkolaki znalazły na szklonym dziedzińcu „Zajączka”- tj. koszyczki z ciasteczkami. Podczas warsztatów ciasteczka te zostały przez pięciolatków polukrowane i pięknie udekorowane. Uczestnicy wykazali się też znajomością sprzętu kuchennego i składników niezbędnych do wypieku ciastek, zagniatali, wałkowali ciasto. Wykrawali, wypiekali a następnie pięknie dekorowali ciasteczka.

 

W tegorocznym konkursie „Lato zamknięte w słoiku” brało udział  13 uczestników:  7 osób z kl. II oraz 6 osób z klasy I. W postaci zakąsek i deserów zostało  zaprezentowane wykorzystanie 34 przetworów.

I miejsce  Kacper Nowakowski z kl. I TŻ za „Dżem z truskawek, aronii i rabarbaru”

II miejsce Dominika Jarmuż  z kl. II TŻ za „Szparagi konserwowe”

III miejsce Wiktoria Marciszak  z kl. I TŻ za „Kalafior gotowany”

W ocenie przetworów, oprócz jury, brali udział rodzice przybywający na wywiadówkę. Wyłonili oni zdobywcę nagrody publiczności. Otrzymała ją Magdalena Kosmalska z kl. II TŻ za „Fasolkę a la ryba po grecku”.

Najwięcej- bo aż sześć przetworów zaprezentowała Anna Kramarczyk z kl. II TŻ

W roku szkolnym 2017/2018 zostało podpisane porozumienie o sprawowaniu patronatu naukowego przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu nad naszą szkołą. Dzięki porozumieniu uczniowie ZSP1 mogą uczestniczyć w wykładach organizowanych przez Uniwersytet Przyrodniczy oraz w zajęciach dydaktycznych na terenie Uczelni, korzystając z wiedzy pracowników naukowych, z aparatury, sprzętu, laboratoriów i sal ćwiczeniowych.

Sowizdrzał, odrzwia i sufrażystka… - te wyrazy nie mają tajemnic przed mistrzynią ortografii Weroniką Szymenderą!

20 kwietnia trzej uczniowie ZSP nr 1 w Jarocinie: Krzysztof Marcinkowski (kl. 1 TI), Weronika Szymendera (kl. 2 TE) oraz Ewelina Wantuch, (kl. 4 TC) pod opieką Izabeli Strzeleckiej  zmierzyli się z trudnościami ortograficznymi w Dyktandzie o Złote Pióro Rektora Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu. W konkursie pióra łamali uczniowie ze szkół ponadgimnazjalnych, studenci, prawnicy oraz wykładowcy. Drugoklasistka z Jedynki okazała się mistrzynią! Zajęła 1 miejsce, otrzymując tytuł laureatki oraz Złote Pióro Rektora Wyższej Szkoły Bankowej w Poznaniu. Zwyciężczyni wzbudziła niekłamany podziw wśród jury – okazała się jednym z najmłodszych uczestników!

Kiedy po raz pierwszy usłyszałam z ust redaktora Sławomira Bajewa historię wielbiciela gżegżółek, kszyków, jaskółek i pszczół, tekst pod względem ortografii nie wydał mi się trudny. Problem stanowiła interpunkcja – ocenia zwyciężczyni.

W czasie prac jury uczestnicy wzięli udział w wykładach na temat transformacji języka polskiego. Otrzymali również wskazówki dotyczące prawidłowej artykulacji nosówek. Ciesząc się z sukcesu, nie zapominajmy, że poprawna polszczyzna jest wyrazem naszego patriotyzmu!

(is)

Uczniowie I TŻ wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych uczestniczyli w interesującej wycieczce do jarocińskiej mleczarni. Pytania typu: "Jak powstaje pasteryzowane mleko? Twarożek ? Czym się różni śmietana od śmietanki i jakie są etapy ich produkcji ? Jakim badaniom poddawane jest mleko" to dla nas pestka.
My to już wszystko wiemy wink

Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider
Slider